Nieuws
Home / uit het nieuws / Jonge boer Haulerwijk strijdt voor zijn toekomst

Jonge boer Haulerwijk strijdt voor zijn toekomst

Pascal Leistra (24), boer in Haulerwijk, doet actief mee met de boeren acties. De jonge boer heeft een bedrijf met 120 melkkoeien en 40 stuks jong vee.

Pascal komt voor de sector op, omdat er herhaaldelijk nieuwe regels worden opgelegd door het kabinet. Na de fosfaatregeling, het stikstofbeleid, gaat het nu over de nieuwe eiwitregel. De jonge boer uit Haulerwijk gaat met zijn trekker de snelwegen op om duidelijk te maken aan heel Nederland, maar vooral Carola Schouten, dat hij vindt dat het niet langer zo door kan gaan met al die regels.

Op dit moment gaat met name over de nieuwe eiwitregel. Minister Schouten van Landbouw houdt vast aan de plannen om de uitstoot van stikstof uit mest te verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. Pascal legt uit dat boeren de koeien minder eiwitten mogen geven, waardoor ze zieke koeien krijgen. Ook veeartsen ondersteunen deze mening. Diergezondheid staat bij Pascal op nummer één.

Pascal heeft meerdere redenen waarom hij mee doet aan de demonstraties. Over de voorafgaande stikstofregel zegt hij: “Tijdens corona blijven de vliegtuigen aan de grond, de lucht is nog nooit zo schoon geweest, maar de boeren worden gezien als vervuiler.”

Pascal demonstreert wanneer hij kan. Behalve in Drachten deze week, is hij o.a. ook in Groningen en Den Haag (2x) geweest op de trekker. “Den Haag ontmoedigt mensen om boer te worden door alle regelgeving.”